Home

Achtergrond 175 x bekeken

Behoud genen van belang

De wereldvoedselorganisatie FAO heeft een nieuwe belangrijke stap gezet in het beschermen van de plantaardige biodiversiteit.

Kweekbedrijven die gebruik maken van de genenbank van de FAO moeten daar voor betalen, als het gebruik daarvan heeft geleid tot een nieuw ras. Ze moeten 1,1 procent van de omzet afstaan aan het fonds. Met dit geld financiert de FAO het beheer van de genenbank.
Boeren, verwerkers en consumenten hebben belang bij nieuwe rassen, omdat die inspelen op de wensen in de verschillende schakels van de voedingsketen. Een gevarieerde biodiversiteit maakt het gemakkelijker nieuwe rassen te ontwikkelen.
Daarom is het goed dat de FAO geld steekt in het behoud van de genetische verscheidenheid. Dat doet de FAO door bijvoorbeeld boeren in arme landen te steunen met de teelt van rassen die niet op de markt worden verkocht, maar die wel specifieke genen bevatten, bijvoorbeeld resistentie tegen koude of droogte.
Het verdrag om de genetische biodiversiteit in landbouwgewassen te behouden is al in 2004 getekend. Nu pas is de financiële onderbouwing geregeld. De grote tijdspanne tussen plan en geld geeft al aan dat het niet eenvoudig is dergelijke programma’s van de grond te tillen. Na de mooie woorden komt het nu aan op de goede daden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.