Home

Achtergrond 163 x bekeken

Bedrijven zien nog geen eind aan recessie

Nederlandse bedrijven zien voorlopig nog geen einde aan de recessie komen.

Ondernemingen verwachten komend jaar nog omzetdalingen van 5 tot 30 procent. Economisch herstel verwacht het bedrijfsleven pas eind 2010 of daarna. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Hay Group onder financiële managers van Nederlandse bedrijven.

Om tegenvallende resultaten op te vangen, snijden bedrijven niet alleen diep in de kosten, maar zetten ze ook het mes in vitale bedrijfsonderdelen. Deelnemers aan het onderzoek geven aan dat meer dan de helft van de kostenbesparingen ook zaken betreffen die waarde creëren in hun organisatie.

"Er is haast en soms paniek, waardoor bij het hakken spaanders vallen'', aldus Herman Koning van de Hay Group. Hij voegt eraan toe dat bedrijven snel moeten reageren om te overleven, maar ,,wel zodanig dat je doorkan met vitale functies''.

Ondernemingen bezuinigen het meest op de ondersteunende functies (Finance, HRM, marketing en IT) en productie en onderhoud. De verkoop en onderzoeksafdelingen blijven grotendeels buiten schot. Daar wordt zelfs iets meer geïnvesteerd, concludeert de Hay Group.

Hij voegt eraan toe dat bedrijven snel moeten reageren om te overleven, maar ,,wel zodanig dat je door kan met vitale functies''.
Ondernemingen bezuinigen het meest op de ondersteunende functies (Finance, HRM, marketing en IT) en productie en onderhoud. De verkoop en onderzoeksafdelingen blijven grotendeels buiten schot. Daar wordt zelfs iets meer geïnvesteerd, concludeert de Hay Group.

Zo'n 30 procent van de bedrijven reduceert niet alleen de kosten, maar investeert ook. Deze bedrijven willen kansen pakken door nu marktaandeel te vergroten (34 procent) of willen sterker uit de recessie te komen dan concurrenten (52 procent).

Bedrijven die streven naar vergroting van marktaandeel, doen dit vooral door overname van concurrenten (80 procent). Maar de speelruimte is gering. "De kansen zijn groot, maar de risico's ook'', aldus Koning.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.