Home

Achtergrond 281 x bekeken 2 reacties

Australië stevent af op beste graanoogst

Australië realiseert volgend seizoen 2009/2010 de beste graanoogst in vijf jaar.

Het overheidsbureau Abare (Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics) heeft de opbrengstprognose verhoogd, omdat in de belangrijke teeltgebieden de laatste tijd regen is gevallen. "De regenval eind mei en begin juni kwam mooi op tijd voor het wintergraan dat al was gezaaid. Bovendien geeft de regen een mooie start aan het graan dat nog gezaaid moet worden", stelt Abare in de graanprognose.

Abare verwacht dat Australië volgend seizoen 22 miljoen ton tarwe van de velden haalt. Dat is 3 procent meer dan dit seizoen. De gerstoogst stijgt met ruim 13 procent naar 7,7 miljoen ton.

De wintergranen beslaan in 2009/2010 een oppervlakte van 21,9 miljoen hectare. Dat is 1 procent meer dan afgelopen seizoen. Het tarweareaal blijft voor het tweede opeenvolgende seizoen boven de 13 miljoen hectare.

Australië hoort, vanwege de geringe eigen bevolking van ruim 20 miljoen inwoners, bij de top vijf van tarwe-exporteurs. Het land kende tot 2007 een aantal jaren van extreme droogte. Er was toen de angst dat door de klimaatverandering Australië voortdurend last zou hebben van extreem lange droogteperioden. Nu het de laatste jaren meevalt met de droogte neemt de angst af.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    koen

    da's minder dan 1 ton / ha. wat ik me afvraag: kan zo'n extensief beheer ooit omgevormd worden naar een intensief beheer om zo tot 8 ton / ha te geraken ? dat zou nefast zijn voor de wereldmarkt.

  • no-profile-image

    arie maas

    beste Koen. opbrengst verhogen naar een 8 ton is niet zo eenvoudig, zowel klimaat in Australie als hier in Kazachstan is bijzonder droog. Wil je hogere opbrengsten gaan halen zou je moeten gaan beregenen en dat is niet rendabel. Wel zijn wat marginale verbeteringen door te voeren zoals tramline farming daarnaast minimale grondbewerkingen. In de boerderij staat nu een artikel over Kazachstan.

Of registreer je om te kunnen reageren.