Home

Achtergrond 168 x bekeken

Argentinië exporteert dit jaar mogelijk geen tarwe

Argentinië legt mogelijk de export van tarwe stil. Het Zuid-Amerikaanse land geldt al jaren als de op drie na grootste exporteur van tarwe ter wereld.

Argentinië wordt volgens persbureau Bloomberg geplaagd door droogte en daardoor wordt een te kleine oogst verwacht om te kunnen exporteren.

Bij blijvend droog weer schat de Buenos Aires graanbeurs dat Argentinië in september niet meer dan 6 miljoen ton tarwe zal oogsten. Dat is bijna een derde minder dan een jaar geleden. Meteorologen vrezen dat Argentinië pas in september weer regenval van enige omvang kan verwachten.

Wanneer Argentinië zich terugtrekt van de wereldmarkt moet met name Brazilië miljoenen tonnen elders gaan aankopen. Het land kocht vorig jaar 5 miljoen ton tarwe uit zijn buurland. Argentinië heeft eerder aangegeven bij een grotere productie eerst te denken aan het opbouwen van graanreserves dan aan export.

Als gevolg van exportheffingen viel de Argentijnse uitvoer van tarwe vorig jaar al sterk terug. In 2007/2008 werd 11,18 miljoen ton geëxporteerd, tegen 4,5 miljoen ton afgelopen seizoen, blijkt uit een raming van het Amerikaanse landbouwministerie USDA.

Of registreer je om te kunnen reageren.