Home

Achtergrond 180 x bekeken

Amerikaanse klimaatwet in stemming

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt vandaag waarschijnlijk in met een vergaande klimaatwet. Die bevat onder meer een beperking van de uitstoot van broeikasgassen.

Met de wet zetten de Verenigde Staten een belangrijke stap om een leidende rol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Onder de voorganger van president Barack Obama, George Bush, had de opwarming van de aarde weinig prioriteit en werd het internationale Kyoto Protocol niet ondertekend.

Eind dit jaar wordt in Kopenhagen onderhandeld over een opvolger voor Kyoto, waar ook de VS aan mee willen doen. Met de wet zou Obama een drukmiddel in handen hebben om ook China te bewegen tot meer actie. Samen stoten beide landen 40 procent van de klimaatopwarmende stoffen uit.

Doel van de Amerikaanse wet is om de emissies van broeikasgassen in 2020 met 17 procent te hebben verminderd ten opzichte van 2005.
Ook het creëren van 'groene' banen staat centraal. Verder moeten Amerikaanse energiebedrijven in 2020 15 procent 'schone' energie opwekken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.