Home

Achtergrond 174 x bekeken

Afbouw interventie leidt naar dieper dal

De NAV pleit voor behoud van het bestaande interventievangnet voor maal- en voergraan. De vakbond vreest forse prijsdalingen en heviger prijsschommelingen, aldus bestuurslid Klaas Hoekstra.

De gevolgen van de health check kunnen voor de akkerbouw in 2010 al desastreus uitpakken. In juli van dat jaar zal de interventie voor graan verder afgebouwd worden.

Nu is het zo dat gerst, mais en maaltarwe onbeperkt voor interventie kunnen worden aangeboden voor circa 100 euro per ton. Vanaf 1 juli 2010 kan alleen maaltarwe voor maximaal drie miljoen ton aangeboden worden. Indien partijen in Europa meer willen aanbieden, dan gaat er een tendersysteem in werking, waarin de EU-commissie alleen de aanbieders voor de laagste prijs (lager dan 100 euro per ton) voor interventie hoeft toe te kennen.

Dit kan bij een normale oogst (EU is bijna altijd exporterend geweest) en zeker bij een lage wereldmarktprijs leiden tot prijzen ver beneden het huidige interventieniveau. Daarbij dient nog opgemerkt te worden dat maaltarwe in de EU meestal niet ruim voorradig is en daarom niet snel voor interventie woordt aangeboden. Vooral bij een groot verschil in aanbod tussen maal- en voer-tarwe kan al een serieus probleem ontstaan voor voergraan.

Met de aanpassing van de marktordening zijn bijna alle belangrijke marktordeningsinstrumenten weggevaagd (braak, interventie, restitutie). Alleen de importheffing zou bij een tekort aan graan nog bescherming tegen de wereldmarkt bieden. Dit komt echter zelden voor. Ook het biobrandstoftraject biedt op dit moment weinig soelaas omdat doelstellingen al weer worden bijgesteld.

Kortom, het beeld dat de veehouderij nog het pad moet doorlopen dat de akkerbouw al heeft afgelegd is niet juist. Ook de akkerbouw moet rekening houden met nog heftiger prijsschommelingen, waarbij de dalen nog dieper kunnen worden. Dit is voor de NAV eens te meer het bewijs dat het Europese landbouwbeleid de weg helemaal dreigt kwijt te raken in een wereld waar het onderwerp voedselzekerheid juist aan kracht wint. De landen met een sterk groeiende bevolking zijn zich er extra van bewust hun eigen voedselvoorziening veilig te stellen. Ze voerden deinstrumenten in, die wij afschaffen!

De NAV pleit daarom voor het herinvoeren van het huidige vangnetsysteem van interventie voor zowel maal- als voergraan. Door de productie te concentreren op de EU met als alternatieven meer eiwit en (rest-)producten in de biobrandstof kan de landbouw in een veel stabieler klimaat investeren en innoveren

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.