Home

Achtergrond 262 x bekeken

Aardappelopbrengst te voorspellen met satelliet

De aardappeloogst is te voorspellen met het programma Fast (Food Assessment by Satellite Technology) van het in aardobservatie gespecialiseerde bedrijf Ears uit Delft.

Aardappelhandelaren en -telers kunnen zich abonneren en zo hun handelspositie versterken. Ears voedt gewasgroeimodellen met klimatologische data. Straling en verdamping staan hierbij centraal. "Uit deze informatie rolt een nauwkeurige oogstvoorspelling", vertelt directeur Andries Rosema. "Vorig jaar bereikten we op Europese schaal een nauwkeurigheid van 1 procent, ruim voldoende om prijsbewegingen te kunnen voorzien." De dienst wordt geleverd voor Europa en Afrika.

Vroegtijdige kennis van de te verwachten opbrengst is van belang voor producenten, handelaren en verwerkende industrie. "Met die informatie kan het prijsrisico worden verminderd of prijsvoordeel worden behaald, aangezien de marktprijs van aardappelen sterk reageert op de Europese productie. Een vermindering van 20 procent kan een zesvoudige prijstoename veroorzaken."

Handelspositie

Vorig seizoen is Fast beproefd bij een klein groepje handelaren. "De meesten zeggen het erg waardevol te vinden", zegt Rosema. "Nu wordt de dienst operationeel in de praktijk. Iedereen kan zich aanmelden." Omdat Ears zich vooral op handelaren richt, kan deze doelgroep op 1 juli instappen voor 150 euro. Voor telers geldt 1 september als instapdatum, bij een bedrag van 70 euro. "Ze weten dan wel hoe ze het zelf hebben gedaan, maar nog niet wat de rest van Europa doet. Zo versterken ze hun handelpositie."

Dit systeem is voor granen ook beschikbaar. "In die markt zijn we echter nog minder thuis." Ook voor andere gewassen, bijvoorbeeld uien, zijn er mogelijkheden. "Buitenissigheden kosten wel meer geld."

Vanaf 1 juli wordt elke tien dagen, negen keer, een Fastbulletin uitgebracht. Dit bulletin bevat kaarten en cijfers met betrekking tot de aan het eind van het groeiseizoen te verwachten aardappelopbrengst.

Of registreer je om te kunnen reageren.