Home

Achtergrond 422 x bekeken

Wintertarwe inspecteren op bladvlekkenziekte

Akkerbouwer Gerard van Mastwijk uit het Zuid-Hollandse Zevenhoven controleert wintertarwe van het ras Tataros op bladvlekkenziekte.

"Er zat septoria in", vertelt Van Mastwijk. "Een dag of tien geleden heb ik ertegen gespoten en ik was benieuwd of dat had gewerkt. Dat lijkt het geval. Het ziet er aardig uit." Van Mastwijk merkt op dat al zijn gewassen wel een bui kunnen gebruiken. "Zeker de laatgepote aardappelen op zware grond hebben water nodig om goed op gang te komen." Foto Margrietha van Mastwijk

Een bedrijfspand van melkvee- en fokkerijbedrijf Koepon in het Groningse Garnwerd is vandaag in vlammen opgegaan. Volgens een medewerker van Koepon Holding zal een deel van de werkzaamheden daardoor tijdelijk stil liggen. De brandweer kon de kop van het kophalsromptype boerderij behouden. Het achterdeel van de verbouwde boerderij is echter in vlammen opgegaan. De brand is ontstaan terwijl er verbouwingswerkzaamheden gaande waren. Het rieten dak heeft vlam gevat. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het achterdeel geheel verloren is gegaan. Bij de brand zijn geen slachtoffers gevallen. Foto Jan Bouwman

De biologische zeugen van Peter van Leeuwen lopen in de wei in Buren. Van Leeuwen begon in 1980 met een scharrelvarkensbedrijf met 60 zeugen. Inmiddels heeft hij 160 biologische zeugen en 1.000 vleesvarkens. De zeugen lopen van 1 april tot 1 november in de wei, als de kleigrond het toelaat. Vleesvarkens en zogende zeugen hebben toegang tot een verharde uitloop. Foto Jeannette Zinger

Medewerker Dirk Jan Moes van loonbedrijf Boven maait dezer dagen heel wat gras, bijvoorbeeld in het Groningse Finsterwolde. Het weer is mooi, het gras is goed. Per werkgang legt hij bijna 10 meter plat, per uur kan hij 10 hectare gras losmaaien. Nadeel van machines als deze, met een zo hoge capaciteit en werksnelheid, is dat een weidevogel makkelijk over het hoofd wordt gezien, erkent Arnold Boven. Foto Koos van der Spek

Medewerkers van het fruitbedrijf De Verse Kers uit het Gelderse dorp Wehl brengen plastic netten aan over de kersenbomen. Het plastic beschermt de kersen tegen neerslag zodat ze niet barsten. Teler Annemiek Scholten heeft 2000 vierkante meter afgedekt, van de in totaal 7000 vierkante meter kersenbomen. "Dat zijn oudere bomen die veel produceren. Daar loont het om kosten te maken voor het plastic." Scholten verkoopt alle kersen aan huis. Een kilo kersen kost bij de teler zo’n 6 euro. Foto Theo Kock

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.