Home

Achtergrond 235 x bekeken

Wetenschappers en allergiepatiënten werken samen

Wetenschappers, artsen en allergiepatiënten gaan elkaar helpen om hooikoortsklachten beter onder de knie te krijgen. Dat doen ze via de site allergieradar.nl, die vanaf vandaag in de lucht is.

Patiënten kunnen op allergieradar.nl algemene en actuele informatie vinden over de plaatsen in Nederland waar op dat moment de hooikoortsklachten het hevigst zijn. Het is de bedoeling dat zij ook een persoonlijk profiel aanmaken. Daarop kunnen zij dagelijks doorgeven hoe heftig hun klachten zijn en krijgen ze persoonlijke begeleiding.

Artsen en onderzoekers krijgen op die manier de beschikking over een enorme hoeveelheid patiëntgegevens, hoopt Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Die zijn bruikbaar voor medisch onderzoek, maar ook voor onderzoek naar onder meer omgeving, medicijngebruik, luchtoverontreiniging en andere factoren die de heftigheid van allergie kunnen beïnvloeden.
Aan allergieradar.nl werken instellingen mee als het LUMC, de Wageningen Universiteit en Buienradar. Verschillende deelnemers geven zelf al via radio, tv of mobiele telefoon een pollenwaarschuwing of een hooikoortsbericht uit. Op de internetpagina zijn alle gegevens gecombineerd.

Allergieradar.nl voorspelt dat vandaag een 'niet zo gunstige dag' is voor hooikoortspatiënten. Vooral bloeiende berken, bijvoet, zuring en weegbree zijn boosdoeners. Volgende week zondag begint het beruchte graspollenseizoen in het zuidoosten van het land en twintig dagen later in de rest van Nederland. De site tipt woensdag dat tuinliefhebbers die ook hooikoorts hebben, beter geen olijfboompjes kunnen kopen, aangezien dat grote pollenverspreiders zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.