Home

Achtergrond 170 x bekeken

'Wereld wacht dure energie en voedselcrisis'

Het is onvermijdelijk dat de prijzen van grondstoffen de komende jaren sterk zullen oplopen.

Dit zal zelfs leiden tot een nieuwe voedselcrisis zoals deze eind 2007 de wereld teisterde. Dit stelde Matthew Michael, een grondstoffenspecialist van vermogensbeheerder Schroders, vandaag. Volgens Michael leggen centrale banken met renteverlagingen en andere ingrepen om de economie aan de gang te krijgen de basis voor een sterke inflatie. "Het is waarschijnlijk dat rentes langer laag zullen blijven dan nodig. De geldpers staat vol open en dat geld zal in grondstoffen gaan.''

Gevraagd of het door Michael geschetste scenario betekent dat de wereld een nieuwe voedselcrisis voor de kiezen krijgt, antwoordde de specialist bevestigend. "Alles op deze tafel zal over twee jaar duurder zijn. Daar moeten we aan wennen'', zei hij verwijzend naar de lunchtafel waaraan hij zat.

Grondstoffen, van olie en gas tot graan en soja, worden door beleggers gezien als een veilige haven als de inflatie oploopt. De vermogensbeheerder verwacht daarom dat investeerders de komende jaren in grondstoffen zullen stappen met oplopende prijzen als resultaat.

Daar komt bij dat het aanbod aan grondstoffen ondanks de recessie nog steeds achterloopt bij de vraag. "De vraag is vlak of daalt, maar het aanbod zakt ook.'' Wat betreft olie speelt bovendien dat de olie-exporteurs van de OPEC een hogere olieprijs nodig hebben dan de ongeveer 60 dollar per vat die het zwarte goud nu kost.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.