Home

Achtergrond 263 x bekeken

WUR: haal cisgenese uit gentech-regelgeving

Cisgenese moet een uitzondering krijgen in de regelgeving voor genetisch veranderde gewassen.

Cisgenese is veiliger dan de klassieke veredeling voor het verbeteren van rassen. Bovendien biedt cisgenese kansen voor de kleinere veredelingsbedrijven, die dure toelatingsprocedures voor gentech-gewassen niet kunnen betalen.

Dat zei Evert Jacobsen, hoogleraar plantenveredeling aan Wageningen Universiteit, vandaag op een themadag in Den Haag van de productschappen Akkerbouw en Diervoeder. Jacobsen heeft kritiek op de huidige EU-richtlijn voor de toelating van genetisch veranderde organismen (GMO). "De richtlijn beoordeelt de processen die zijn toegepast bij genetische verandering, in plaats van het eindproduct. Daardoor krijg je de rare situatie dat gewassen die door cisgenese alleen soorteigen genen bevatten, toch door Brussel als genetisch veranderd worden beschouwd. In Brussel bekijkt een commissie in hoeverre de nieuwe gentechnieken onder de Europese GMO-richtlijn moeten vallen." Cisgenese hoort daar niet onder te vallen, vindt Jacobsen.

Voordelen

"Je gebruikt bij cisgenese alleen soorteigen genen. Bovendien is cisgenese veiliger dan de klassieke veredeling, want je gebruikt alleen bekende eigenschappen. Bij de klassieke veredeling kruis je ook ongewenste eigenschappen in. Wilde aardappelplanten hebben vaak hoge gehaltes aan glycoalkabid. Zo’n ongewenste eigenschap kruis je ook in bij de klassieke veredeling."

Cisgenese heeft meer voordelen, vindt Jacobsen. "Je kunt resistentiegenen stapelen, zodat resistenties minder snel worden doorbroken. Via de klassieke veredeling kostte het vijftig jaar om een schurftresistente appel te kweken. Binnen tien jaar werd de resistentie doorbroken."

Jacobsen denkt dat cisgenese kosten bespaart. "Onderzoek van WUR toont aan dat aardappelplanten die via cisgenese resistent zijn gemaakt tegen phytophthora, niet besmet raken."

Of registreer je om te kunnen reageren.