Home

Achtergrond 200 x bekeken

Vooruitgang cao Glastuinbouw

LTO Glaskracht Nederland, Plantum NL, FNV Bondgenoten en CNV Land- en tuinbouw zijn dicht bij een akkoord voor een nieuwe cao Glastuinbouw.

Dat maken de partijen gezamenlijk bekend. De afspraken passen bij het sociaal akkoord, stellen de partijen. Dat betekent een loonbod ter hoogte van koopkrachtbehoud, die ligt op het niveau van de inflatie. Het sociaal akkoord dat 25 maart tot stand kwam, bevat maatregelen om de economische crisis te bestrijden, terwijl de vakbonden beloofden met een gematigde looneis te komen die ligt op niveau van de inflatie. Eind april werd bekend dat FNV-leden het sociaal akkoord ondersteunen.

Eerder liet Glaskracht doorschemeren een voorstel te overwegen als TNT, waarbij loondaling tot werkzekerheidsgarantie moest leiden. Dat lijkt van de baan. De partijen willen in deze fase geen toelichting geven. Volgens FNV-onderhandelaar Gerard Roest is dat vanwege de precaire situatie waarin de gesprekken zijn beland.

Eind mei komen de cao partijen bij elkaar voor een volgend overleg. De geldende CAO Glastuinbouw heeft een looptijd tot en met 30 juni van dit jaar. Per 1 januari zijn de cao-lonen voor glastuinbouwbedrijven al met 1,5 procent verhoogd.

FNV stelde eerder voor dat werkgevers zich inzetten voor werkbehoud. Personeel van stoppende bedrijven zouden door werkgevers moeten worden ingezet bij andere bedrijven. Of dat onderdeel is van het mogelijke akkoord is niet bekend. Ook stelde FNV dat de positie van vast personeel van glastuinbouwbedrijven onder druk staat. Of er maatregelen op dit vlak zijn opgenomen in de principe-afspraken wordt niet bevestigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.