Home

Achtergrond 254 x bekeken

Vleesvarkenssector lijdt onder hoge biggenprijs

Vleesvarkenshouders hebben in het eerste kwartaal van 2009 negatief gedraaid.

Uit cijfers van het LEI blijkt dat een gemiddeld bedrijf een saldo van 2.000 euro negatief realiseerde. Vorig jaar was het saldo in het eerste kwartaal ook laag, maar met 4.000 wel positief. De slechte resultaten in dit jaar komen voor­al door de hoge biggenprijzen.

Terwijl andere sectoren profite­ren van de lagere voerkosten in vergelijking met 2008 wordt dit voordeel voor de vleesvarkens­houderij teniet gedaan door de gestegen biggenprijzen. De voer­kosten daalden volgens land­bouweconomisch instituut LEI met circa 12.000 euro of 17 pro­cent, terwijl de biggenkosten voor een gemiddeld bedrijf met 17.000 toenamen, een stijging met 40 pro­cent. De vleesvarkensprijzen zijn met € 1,28 per kilo vrijwel gelijk als in het eerste kwartaal van 2008. Het kwartaalsaldo van een bedrijf met 1.500 vleesvarkens kwam daardoor uit op min 2.000 euro. Niet-toegerekende kosten, waaronder mestafzetkosten, moe­ten daar nog vanaf getrokken worden. Het LEI spreekt dan ook van een teleurstellend kwartaal, zeker in vergelijking met de zeu­genhouderij. Daar werd voor het eerst in ja­ren weer wat verdiend. Een ge­middeld zeugenbedrijf zag het kwartaalsaldo met maar liefst 50.000 euro stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Ook hier speelden de hogere biggenprijzen een belangrijke rol. De opbrengst­prijs was 38 procent hoger dan vorig jaar, per big een stijging met 13 euro. Voor een bedrijf met 400 zeugen betekent dat 35.000 euro meer opbrengst. Ook slachtzeu­gen brachten meer op, waardoor omzet en aanwas ondanks duur­dere fokgelten 5.000 euro stegen. Bovendien profiteert ook de vermeerderingssector van de la­gere voerprijzen, een verschil van 10.000 euro. Een gemiddeld be­drijf kwam uiteindelijk uit op een kwartaalsaldo van 66.000 euro. Dit is vier keer zo hoog als een jaar eerder.

Sinds het tweede kwartaal van 2006 is er niet zoveel verdiend in de zeugenhouderij. Ook na aftrek van de niet-toegere­kende kosten is het inkomen over het eerste kwartaal positief.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.