Home

Achtergrond 271 x bekeken 3 reacties

Vlees met ballen

Vlees ligt anoniem in de winkel, zeker als het van Nederlandse komaf is.

Daar liggen volgens de partijen in de vaderlandse varkenskolom kansen. Promotiecampagnes die de Nederlandse herkomst benadrukken zouden de verkoop moeten stuwen.

Het is beschamend, gezien omvang van de Nederlandse varkenshouderij, dat 50 procent van het varkensvlees in Nederlandse supermarkten uit het buitenland komt. De vraag is echter of zo’n platte promotie (Koopt Nederlansche waar) werkelijk zin heeft en of de sector hier alleen in op moet trekken. Dat dergelijke nationalistische kretologie decennia geleden wat opleverde en kennelijk in Groot-Brittannië (Buy British) nog steeds zoden aan de dijk zetten, wil nog niet zeggen dat dit hier en nu doeltreffend zal zijn.

Wat wel helpt, is te benadrukken wat de kwaliteiten van dat vlees zijn. En dan hebben we het over welzijnsnormen, milieueisen, huisvesting et cetera. 'Vlees met ballen' zou een slogan kunnen zijn, met verwijzing naar de vooraanstaande rol die de Nederlandse varkenshouderij speelt in de Europese castratiediscussie. Vlees uit de regio heeft uit milieuoogpunt aanzienlijke voordelen: vertel dat, benut dat! En als de afkomst leidt tot hoger rendement, werken de supermarkten echt wel mee: waarom benadrukt AH anders de naam Greenfields?

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Gister een in Engeland wonend familielid gesproken, ex-veehouder, die zei dat blauwtong in Engeland momenteel op zo goed als alle veehouderijen voorkomt. Ook tbc is in Engeland nog steeds onuitroeibaar. Een idee om Nederlands vee mee op te krikken: de goede gezondheid van ons vee?

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Ik ben benieuwd of Vion ook bij die partijen hoort, want die laten slachtvarkens uit andere landen invoeren als die een paar centen goedkoper zijn. In Groot Brittannie heerst altijd nog het "eilandgevoel".

 • no-profile-image

  centje

  Er moet veel meer gedaan worden aan marketing voor vlees, dus ik ondersteun het artikel. Wat vion betreft heeft Paul gelijk. Komt ook bij dan die varkens die ze aankopen uit het buitenland niet voldoen aan controle voor verboden stoffen zoals hier in Nederland. Vion meet met twee maten, vlees uit Nederland moet voldoen aan de verboden stoffen en verdoofd castreren. Dacht je nou echt dat het vlees uit het buitenalnd ook aan die regels voldeed...echt niet.....

Of registreer je om te kunnen reageren.