Home

Achtergrond 564 x bekeken

Vlees en trekkers vinden op beurzen weg omhoog

Vleesproducenten Smithfield Foods en Tyson Foods profiteerden net als trekkerbouwers Agco, John Deere en Case New Holland van ouderwetse drukte en zeldzaam optimisme op Wall Street.

Speculanten leken te verwachten dat een onderzoek naar de kredietwaardigheid van Amerikaanse banken positief zou uitvallen en putten hoop uit de economische kracht die vooral China en Brazilië ondanks de crisis uitstralen. Van de 25 bedrijven in de AgD-index noteerden slechts vijf een (licht) verlies. Het Franse zuivelconcern Bongrain draagt de rode lantaarn nadat het rapporteerde dat de omzet met 11 procent is gedaald. Het bedrijf, gespecialiseerd in kazen, ligt bovendien overhoop met vakbonden over een te sluiten fabriek.

Opmerkelijk is de sprong die vleesconcerns maakten. Het door vraaguitval en kredietperikelen geplaagde aandeel Smithfield Foods won in New York op weekbasis ruim 26 procent aan waarde. Een week eerder won een vrees voor verdere importstops voor varkensvlees nog van het optimisme. Varkensvleesproducent Smithfield Foods verloor in die week 17 procent aan beurswaarde.

John Deere, Agco en Case New Holland (CNH) zagen de aandelen stijgen met gemiddeld 14 procent. De bedrijven profiteerden vooral op hoopgevende berichten van de Amerikaanse woningmarkt, die de vraag naar machines kan doen toenemen. Hoe de aandelen de komende week reageren valt moeilijk te voorspellen. De Europese Centrale Bank verlaagde de rente naar 1 procent, hetgeen meer geld in omloop kan brengen. Tegelijk is de kredietbeoordeling van Amerikaanse banken behoorlijk tegengevallen.

Voor vleesconcerns hangt bovendien nog altijd de Mexicaanse griep als het Zwaard van Damocles boven het hoofd. China en Rusland bleven eind deze week de importbeperkingen uitbreiden. De Amerikaanse export kan hierdoor volgens analisten 10 procent dalen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.