Home

Achtergrond 178 x bekeken

Virusregen bij hoesten en niezen

Bij de gemiddelde hoest- of niesbui kan iemand bijna 20.000 virussen verspreiden.

Die zijn verscholen in drieduizend minuscule druppeltjes. Wanneer de mond en neus niet worden afgeschermd, zoeken de druppeltjes hun weg naar slachtoffers in de naaste omgeving, meestal binnen een meter afstand. Dit stelde microbioloog Julian Tang van de Nationale Academische Ziekenhuis van Singapore.

Onderzoek naar de afscheidingen die via neus of mond een uitweg vinden, leidt volgens Tang tot de conclusie dat de overbrengers van griep druppeltjes zijn met een diameter van één tot vijf micrometer. Dat is een miljoenste van een meter. Bij flink hoesten en niezen schieten elke keer ongeveer drieduizend van deze druppeltjes de ruimte rond de niezer in. Daarmee lanceert die dan ergens tussen 195 en 19.500 virussen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.