Home

Achtergrond 234 x bekeken

Verder kijken dan dampaal

Een veelgehoorde klacht van akkerbouwers is dat ze een zwakke positie hebben op de afzetmarkt.

Maar initiatieven om dat te verbeteren slaan onvoldoende aan in de primaire sector. Dat zouden akkerbouwers eens ter harte moeten nemen.

De Stichting Poolfonds Aardappelen kreeg dit voorjaar niet genoeg aanmeldingen om dit jaar al van start te gaan met het versterken van de marktpositie van de telers. De beurscommissies roepen telers al jarenlang op meer transacties te melden. Daarom willen de beursverenigingen in Emmeloord, Dronten en Middenmeer fuseren, onder andere om te zorgen voor meer meldingen zodat de notering een beter beeld geeft van wat telers voor hun producten kunnen krijgen. Ook de landbouworganisaties merken dat het soms moeilijk is boeren te vinden die tijd en energie willen steken in belangenbehartiging of andere collectieve zaken.

Het is aan de akkerbouwers om van dit soort initiatieven een succes te maken. Het eigen saldo is natuurlijk belangrijk. Maar dat saldo heeft er veel baat bij als akkerbouwers over de dampalen kijken naar collectieve belangen. Het zou een mooie start zijn van de gefuseerde beursvereniging als de noteringscommissies worden bedolven onder de transactiemeldingen van akkerbouwers.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.