Home

Achtergrond 362 x bekeken 7 reacties

Verburg dubt over uitbetaling toeslag

Minister Gerda Verburg (LNV) weet nog niet of ze gebruikmaakt van het aanbod om 70 procent van de EU-inkomenssteun aan boeren iets eerder, per voorschot, uit te betalen.

Verburg wil liefst het hele bedrag in één keer overmaken. Ambtenaren van het ministerie van landbouw en de Europese Commissie bezien de komende weken of dat laatste mogelijk is, aldus een woordvoerster van LNV. "Binnen enkele weken moet dat duidelijk zijn."
Eurocommissaris voor landbouw Mariann Fischer Boel deed maandag, tijdens de raad van EU-landbouwministers, het voorstel om boeren een groot deel van de inkomenstoeslag al vanaf 16 oktober te doen toekomen. Normaliter worden de toeslagen pas na 1 december uitbetaald.

Het eerder uitbetalen van de toeslagen moet het leed verzachten van boeren die te lijden hebben onder de lage prijzen, bijvoorbeeld in de zuivel. Voorschotten mogen overigens van Brussel alleen worden uitgekeerd als de controle op de rechtmatigheid van de toeslagen is afgerond. Verburg ziet dat laatste niet zozeer als een probleem. Wel vreest zij dat het in twee stappen uitbetalen van de toeslagen leidt tot extra uitvoeringslasten bij Dienst Regelingen (DR). In de Kamer zei ze eerder daarom niet veel te voelen voor eerder uitbetalen van een deel van de toeslag.

Fischer Boel zei maandagavond verder, in reactie op een Frans-Duits-Oostenrijks plan, bereid te zijn de interventie voor boter en mager melkpoeder en de private opslag van boter te verlengen. Lastig is dat het (nieuwe) Europees Parlement zich moet uitspreken over verlenging. De Commissie kijkt voorts naar een verlaging van de minimumprijs voor kaas in relatie tot de exportsubsidie. Steun voor gebruik van melkpoeder in veevoer is volgens Fischer Boel te duur. Ook het vervroegen van de eerste evaluatie van de verruiming van de zuivelquota, voorzien in 2010, wees ze af. Die verruiming op zich staat wat haar betreft niet ter discussie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  Het moet moet in deze gedigitaliseerde tijd toch mogelijk zijn, om met 1 druk op de knop alle toeslagen uit te betalen ?

 • no-profile-image

  gert

  het kan niet veel eerder,want de ambtenaren moeten op vakantie,die hebben hun vakantiegeld net gekregen,boeren zijn wel gewoon om te wachten, die hebben een ijzeren geduld

 • no-profile-image

  anne

  beste vroeger cda stemmer,

  wat denk je wat in NL gebeurt met de quotum/leaseprijs als jouw voorstel om 10% te korten wordt gevolgd.

  goed zo: mocht het tot een prijsstijging leiden, wat nog maar twijfelachtig is, zal dat positieve effect direct teniet worden gedaan door lagere omzet per bedrijf en vooral hogere kosten per liter.

 • no-profile-image

  sjeng

  Wat ik niet begrijp, een jaar geleden was het onmogelijk om zelfs voor 1 december te betalen, omdat ze de massa niet verwerkt kregen. Nu, met minder personeel zou het probleemloos kunnen.
  Zijn we toch 2 jaar geleden in de maling genomen?

 • no-profile-image

  Bergop

  Wanneer de toeslagen een paar maanden eerder uitbetaald worden dan scheelt dat een paar honderd euro aan rente (hier zet lto dan op in).
  Er moet structureel iets veranderen. Volgens de laatste berichten zijn er 2/3 minder jonge boeren tussen de 32 en 39 jaar dan een aantal jaren geleden en als oorzaak dat het allemaal te duur zou zijn om een bedrijf over te nemen en verder uit te breiden maar de grond is niet te duur als men kijkt naar de jarenlange inflatie en bouwen is niet te duur maar de opbrengsten van onze produkten stijgen al 40 jaar niet mee gerelateerd aan de inflatie.

 • no-profile-image

  jonge boer die stopt omdat de

  Bergop, de reden dat er minder jonge boeren zijn is heel simpel. De overheid wil alle boeren saneren. Ze beginnen met de nertsen, dat is de makkelijkste groep. 10 jaar daarna zijn de varkenshouders en pluimveehouders aan de beurt. Op dit moment zijn ze al bezig met de voorbereidingen, kijk maar naar wat er in 2013 gaat gebeuren. De rest die het nog net kan trekken wordt ijskoud een paar jaar later geelimineerd. En tot slot de melkveehouders, ook hier is men al iets bezig, melk qouta en ook invoeren NH3 maatregel. Wat oberblijft zij akkerbouwers die voor de natuur moeten zoregen want er wil toch niets meer groeien in nederland omdat de overheid alles kapot maakt. Waar het voedsel vandaan komt ?? Dat zal iedereen och een rotzorg zijn........

 • no-profile-image

  VROEGER

  Verspilde moeite Gerda!
  HELP de boeren liever door nu de quota tijdelijk 10% te beperken, vervolgens heb je een jaar de tijd om na te denken waarom vervolgens de melkprijs zo hard omhooggaat Zolang je fisher boelshit na-aapt stemmen we je partij niet.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.