Home

Achtergrond 307 x bekeken

Veepro: 2008 moeilijkste jaar in onze geschiedenis

Het totaal aantal geëxporteerde fokvaarzen is in het seizoen 2007/2008 fors afgenomen.

Werden er in 2006/2007 nog 34.000 runderen geëxporteerd, in het seizoen 2007/2008 bleef de teller staan op 10.000 stuks. Dat meldt exportorganisatie Veepro Holland in haar jaarverslag. De hoofdreden voor deze sterke daling is de uitbraak en regelgeving rondom blauwtong. Veepro noemt 2008 mogelijk het moeilijkste jaar uit haar geschiedenis.

In het seizoen 2007/2008 zijn er 6.000 runderen buiten de Europese Unie geëxporteerd. Dat is een daling van ruim 76 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toen gingen er nog 25.500 runderen de grenzen van Europa over. Vooral het feit dat de Nederlandse overheid in 2008 overging op vrijwillige vaccinatie had volgens Veepro negatieve gevolgen voor de export. De exportorganisatie vindt dat de kans op uitroeiing van blauwtongtype 8 groter zou zijn geweest als vaccinatie was verplicht. Ook zou deze maatregel volgens Veepro de geloofwaardigheid van het Nederlandse beleid in het buitenland hebben vergroot.

Doordat de dieren in Nederland vrijwillig mochten worden gevaccineerd, moest dit in verband met export worden geregistreerd. De campagne die de overheid volgens Veepro toegezegd had om dit bij de Nederlandse veehouder bekend te maken is volgens de exporteurs, gezien de resultaten, mislukt. Doordat de overheid de exporteurs verplichte tot diverse extra maatregelen werd de export helemaal geblokkeerd. Derde landen als Duitsland en Frankrijk konden hiervan profiteren. Veepro spreekt van concurrentievervalsing binnen de Europese Unie.

De blauwtongontwikkelingen hebben de Nederlandse exporteurs van fokvee volgens Veepro zwaar getroffen. Veel exportstallen stonden in 2008 leeg. In 2009 wil Veepro veel energie steken in het opnieuw promoten van Nederlands fokvee in het buitenland. Exporteurs zijn duidelijk markt kwijt geraakt. Belangrijkste exportlanden voor Nederlands fokvee waren in het seizoen 2007/2008 Rusland (3.500), Marokko (1.200) en Kroatië (900 ).

Of registreer je om te kunnen reageren.