Home

Achtergrond 191 x bekeken

Van Bijsterveldt schrapt examenvraag Nederlands

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) schrapt een eindexamenvraag Nederlands voor havisten waarover de VVD viel.

De persoonlijke opvattingen van de opstellers van welk examen dan ook mogen volgens haar op geen enkele manier terugkomen in de opgaven. Dat is volgens de staatssecretaris nu wel het geval en daarom schrapt zij de vraag, liet zij dinsdag weten. Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé eiste dat Van Bijsterveldt ingreep, omdat de VVD in de vraag volgens haar wordt weggezet als een partij die neerbuigend en afwijzend doet naar mensen die een uitkering hebben. "Links politiek geleuter'', stelde Dezentjé. Zij wilde dat Van Bijsterveldt de anti-VVD-vraag zou schrappen. "En het zou haar ook sieren als zij excuses aanbiedt aan de VVD'', aldus het Kamerlid''.

Examenopstellers Cito en CEVO vallen onder de directe verantwoordelijkheid van de staatssecretaris, aldus Dezentjé, die sprak van hersenspoeling. "De overheid mag een politieke partij niet op deze manier wegzetten.'' De 53.000 havo-leerlingen die maandag begonnen met het centraal schriftelijk eindexamen, kregen een vraag over een tekst over 'werk gaat voor uitkering', die afkomstig is van de VVD-website. Volgens die vraag spreekt uit de tekst "een afwijzende en zelfs neerbuigende houding tegenover mensen die gebruik maken van een sociale uitkering''. Volgens Dezentjé, die was getipt door een leerling en een docent die VVD-lid is, konden leerlingen die vraag alleen maar beamen. "Je kan alleen links antwoorden.''

Volgens Van Bijsterveldt is er inmiddels contact geweest met het CEVO.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.