Home

Achtergrond 167 x bekeken

VNO-NCW wil uitstel besluit over energiebedrijven

VNO-NCW wil dat het kabinet de verkoop van de energiebedrijven Essent en Nuon stopt.

De werkgeversorganisatie schrijft in een brief aan de regering dat de energievoorziening te belangrijk is om een besluit over de verkoop van de bedrijven aan provincies en gemeenten over te laten. Die hebben de aandelen in handen.

”Er is hier een nationaal belang in het geding”, staat in de brief, die vandaag naar premier Jan Peter Balkenende is gestuurd. VNO-NCW wil dat het kabinet regelt dat een besluit over de verkoop minstens drie maanden wordt uitgesteld. ”In deze periode moet Nederland de verkoop van de energiebedrijven nogmaals principieel wegen.”

Het Duitse bedrijf RWE wil Essent overnemen. De miljardendeal gaat door als het 80 procent van de aandelen krijgt aangeboden. De provincie Noord-Brabant bezit 30,8 procent van de aandelen. Provinciale Staten stemden tegen verkoop, maar een definitief besluit is nog niet genomen. Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall wil Nuon overnemen.

Het standpunt van VNO-NCW is niet nieuw. ”Dit hebben we al diverse malen uitgedragen. Dat we er nu mee komen, heeft natuurlijk alles te maken met de weifelende mensen in Brabant”, aldus een woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.