Home

Achtergrond 264 x bekeken

'Tomatenexport wereldwijd groeit 30 procent'

De wereldwijde handel in tomaten is de laatste vijf jaar met 30 procent gegroeid.

Dat zegt Ep Heuvelink, Universitair hoofddocent,WU Plantenwetenschappen. Hij schreef een boek over de wetenschappelijke, biologische en productiezijde van de tomatenteelt. De groei is het gevolg van een grotere productie in kassen, en door de opkomst van producenten als Turkije, Marokko en Mexico.

Volgens Heuvelink zal de productie wereldwijd in kassen groeien door de teeltvoordelen. China is met 37,5 miljoen ton de grootste producent van tomaten. Circa 85 procent van de productie is voor de versmarkt, terwijl in de staat Florida in de Verenigde Staten (VS) 90 procent van de productie wordt verwerkt.

Nederland is nog altijd voorloper op het vlak van innovatie, maar Heuvelink noemt Spanje als snel ontwikkelende producent dat echter kampt met watertekort en hoge teeltkosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.