Home

Achtergrond 411 x bekeken 2 reacties

'Toelatingsbeleid middelen oorzaak bijensterfte'

Het Nederlandse toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen is verantwoordelijk voor de massale bijensterfte in Nederland.

Dat zeggen docent nieuwe risico’s aan de Universiteit Utrecht Jeroen van der Sluijs en toxicoloog Henk Tennekes vandaag in NRC Handelsblad. Volgens de wetenschappers is de groep neconicotinoide-middelen er verantwoordelijk voor dat het navigatievermogen van bijen verslechtert en bijenvolken de weg naar bijenkast niet meer terugvinden. "De bijen raken ondervoed en de faraomijt krijgt kans toe te slaan. De mijt speelt dus wel een rol, maar is het gevolg van het middelenbeleid", verklaart Tennekes de sterfte.

Volgens Tennekes staat het beleid van het College voor de Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) in Wageningen haaks op het beleid van andere nationale toelatingsinstituten. In Frankrijk is de relatie tussen de middelen al sinds 2003 duidelijk. Duitsland, Italië en Slovenië hebben daarna ook het middel verboden. Het CTGB heeft juist imidacloprid toegelaten voor broccoli en bloemkool.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Tennekes

  Regio's met massale bijensterfte (Amsterdam, Almere, Groene Hart, Rijnmond) worden gekenmerkt door extreme normoverschrijdingen van het insecticide imidacloprid in het oppervlaktewater. Dat is geen toeval. Een imidacloprid moratorium is dringend noodzakelijk om de bijenstand te beschermen.

 • no-profile-image

  Annet Lemaire

  Ik zou graag willen weten wie er nu echt verantwoordelijk is voor het toelaten van dit middel.

  Waar het altijd gonsde in mijn tuin is het nu stil.....akelig stil.....doodstil........

  Vr. groet van Annet Lemaire
  http://voelsprieten.volkskrantblog.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.