Home

Achtergrond 183 x bekeken

Suiker in de lift, gewasbescherming noteert flink lager

Na elf weken winst stevent de toonaangevende beurs van New York af op een verlies. Het bracht markten wereldwijd in verwarring, en 16 van de 25 bedrijven in de AgD-index zagen de aandelen in waarde dalen.

De enige echte winnaars bleken suikerproducent Südzucker, en een bedrijf dat juist is gestopt met suiker: Danisco. Südzucker, de grootste suikerproducent van Europa, zag het aandeel op weekbasis 5,5 procent stijgen. De prijzen voor suiker blijven in vergelijk met granen en oliezaden relatief stabiel, en de Duitsers maakten ook bekend dat hun operationele winst 11 procent is gestegen.

Danisco verkocht zijn suikeractiviteiten, maar deze week blijkt het Deense bedrijf ook met alleen voedingingrediënten en enzymen goed te presteren. Het aandeel won deze week ook 6,4 procent aan waarde. Bestuursvoorzitter Tom Knutzen liet aandeelhouders weten dat eerdere omzet- en winstverwachtingen te voorzichtig zijn geweest, waarna het aandeel in één dag 12 procent aan waarde won.

De aandeelhouders van Monsanto kregen minder vrolijk nieuws te horen. Monsanto is dan ook de verliezer van de week. Het aandeel verloor woensdag 6,3 procent nadat de producent van zaaizaad en gewasbeschermingsmiddelen de winstverwachting fors verlaagde. Het Amerikaanse concern trok concurrent Syngenta mee in de val.

In Frankrijk zijn 81 Franse zuivelfabrieken geblokkeerd door boze melkveehouders die een melkprijs van minimaal 30 euro per 100 kilo eisen. Voor de aandelen van Bongrain, een grote kaasmaker, en Danone had dit nauwelijks gevolgen. Laatstgenoemde verloor deze week weliswaar 6,7 procent, maar de producent van zuivel en water maakte dan ook onverwacht bekend snel extra contanten nodig te hebben. Het geld is bedoeld om een grote schuld van 8 miljard euro terug te dringen, maar mogelijk ook voor overnames.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.