Home

Achtergrond 260 x bekeken 1 reactie

'Stressreactie bij CO2-bedwelming biggen'

CO2-bedwelming bij biggen voor castratie, zoals nu in Nederland gebeurt, geeft een forse stressreactie bij deze biggen.

Dat zeggen Duitse onderzoekers na onderzoek met 227 biggen. Varkens In Nood brengt de resultaten van het onderzoek vandaag naar buiten. Onderzoeker Bert Lambooij van de Animal Sciences Group trekt de kwaliteit en wetenschappelijke waarde van het Duitse onderzoek in twijfel.

De onderzoekers, ondermeer van de Ludwig-Maximilians-Universität München en van de Veterinaire Faculteit in Wenen melden dat de concentraties van een aantal stressgeralateerde hormonen fors toeneemt in het bloed van de verdoofde biggen. Ze stellen wel vast dat de verdoofde castratie een zeker positief effect heeft op de hoeveelheid napijn.

Opvallend is dat er nauwelijks stijging van de concentratie van stresshormonen wordt waargenomen bij biggen die alleen opgepakt en gefixeerd worden. Ook bij biggen die opgepakt, gefixeerd en onverdoofd worden gecastreerd constateren de onderzoekers amper verhoogde concentraties.

Lambooij zegt dat elke bedwelming verhoging van stresshormonen veroorzaakt en noemt het onderzoek wetenschappelijk niet hoogstaand.

Eén reactie

  • no-profile-image

    tja

    mooi verhaal misschien , maar waarom hebben mijn biggetjes dan zo,n stress dat ze bibberen en rood uitslaan , was eerst niet hoor !!!!
    boerke van de praktijk

Of registreer je om te kunnen reageren.