Home

Achtergrond 243 x bekeken 1 reactie

Slechte kwaliteit paprika vereist landelijke aanpak

De afzet van paprika ondervindt hinder van kwaliteitsproblemen.

Diverse bronnen melden dat partijen worden teruggestuurd in verband met steeltjesrot en staartjes. Versdirect pleit voor landelijke maatregelen.

De kwaliteitsproblemen doen zich in het hele land voor, zo meldt Mark Versluis van ketenorganisatie Versdirect die de problemen zelf ook signaleerde tijdens een productvergadering. Versluis baseert zich op signalen van de inspectieinstelling Agro Quality Support (AQS), een dochteronderneming van het Kwaliteits Controle Bureau (KCB). AQS was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Bronnen binnen de telersvereniging P8 bevestigen dat afnemers klagen over de kwaliteit van partijen. Vooral staartjes aan de onderkant van de paprika zorgen voor de grootste problemen. Wanneer een teler verzuimt die af te breken en weg te wrijven ontstaan er open wonden. Vooral het rodepaprikaras Viper zou vooral gevoelig zijn voor staartjes.

Landelijke maatregelen

Versdirect vindt dat teelt en handel landelijk maatregelen moeten treffen, omdat het imago van de Nederlandse paprika anders in het geding komt. Versdirect wil via producentenorganisatie DPA en via P8 hard maken voor gezamenlijk beleid ten aanzien van kwaliteit. Daarbij denkt Versluis aan rassenkeus, stookgedrag en gewasverzorging.

"Voor het laatste zou je misschien het wrijven van staartjes verplicht moeten stellen. Dat kan heel goed binnen een telersvereniging, maar natuurlijk ook binnen P8", aldus Versluis. Bij rassenkeus komt ook de zaadfirma in beeld.

Binnen P8 is wel gesproken over de problemen, maar dat heeft nog niet tot hard afspraken geleid. Partijen in het paprikacollectief juichen een landelijke aanpak daarom toe.

Het is niet duidelijk of de kwaliteitsproblemen leiden tot omzetverlies. Afnemers kiezen wel eerder voor Spaans product als de kwaliteit te wensen overlaat, al is de prijs nog steeds leidend. Maar als de kwaliteit ondermaats is wordt een meerprijs sowieso niet betaald.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Westlander

    Rassenkeuze???daarmee doelen ze zeker op orange glorie .staartjes wrijven okay maar rassenkeuze en stookgedrag is echt pure paniekzaaierij van concurrentie van bruinsma en enza.Staartjes zijn nou trouwens al lang weg

Of registreer je om te kunnen reageren.