Home

Achtergrond 185 x bekeken

Russen eisen certificaten Belgische peren

De Russische overheid stelt strengere eisen aan Belgische Conférence-peren.

Dat werd gisteren bekend op het Interperacongres in Sint-Truiden (België). Voor de Belgische telers betekent dit dat in het nieuwe exportseizoen extra controleresultaten moeten worden meegestuurd. Voor peren uit Nederland geldt zo’n eis niet, maar Rusland dreigt wel met een importverbod voor peren uit Nederland.

Volgens Renaat Kuipers, directeur van veiling Haspengouw, wordt export bemoeilijkt door de extra eisen. Rusland is bij verre de grootste exportmarkt voor Belgische peren. De Russische overheid heeft verder een lijst met middelen bekend gemaakt die niet meer op de peren mag worden aangetroffen.

Vandaag praat Rusland met de Europese Commissie over residu-eisen. Partijen in de afzet verwachten dat Rusland niet uit is op een akkoord, maar met landen direct bilaterale afspraken wil maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.