Home

Achtergrond 226 x bekeken 1 reactie

Ruim 800 Polen in de WW sinds de kredietcrisis

Sinds eind vorig jaar de economie door de kredietcrisis in de problemen kwam, is aan 824 werkloze Polen een WW-uitkering toegekend.

Dat blijkt uit cijfers van begin november 2008 tot en met maart dit jaar, die minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vandaag in reactie op vragen van Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP naar de Kamer heeft gestuurd.

De bewindsman wijst erop dat de cijfers niet een totaalbeeld van de werkloosheid onder Poolse arbeidsmigranten sinds november vorig jaar geven. Pas als een werknemer voor het ontslag minimaal een half jaar heeft gewerkt, heeft hij recht op de werkloosheiddsuitkering. Ulenbelt is bezorgd dat veel werkloze Polen aan lager wal raken of verslaafd of dakloos worden.

Maar Donner zegt niet te beschikken over cijfers die een verband aantonen tussen de groeiende werkloosheid en dakloosheid bij Polen. Later dit jaar wordt volgens hem wel naar verwachting een onderzoek afgerond naar de omvang en kenmerken van tijdelijke arbeidsmigranten uit Oost-Europa.

Ook laat het ministerie van Volksgezondheid onderzoek doen naar het beroep van Oost-Europeanen op de verslavingszorg en maatschappelijke opvang. In 2007 was al een stijging te zien van Polen in de verslavingszorg. Het gaat bijna altijd om alcoholverslaving.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bert Willemsen

    Hallo,

    Ik ben van mening dat iedereen de mogelijk moet hebben om te wonen/ te leven of te werken waar hij of zij wil, maar ik ben wel van mening dat als je als buitenlander(dus geen van je ouders in nederland woont of zelf niet in dit land woont) dat je dan geen recht hebt op een uitkering. Deze mensen komen hier om te werken, ze krijgen hier netjes voor betaald, maar ik vind niet dat ze vervolgens na een half jaar al aanspraak moeten kunnen maken op een uitkering.

Of registreer je om te kunnen reageren.