Home

Achtergrond 165 x bekeken

Rijke landen pachten steeds meer grond in derde wereld

Landen met genoeg valuta maar onvoldoende land­bouwproductie kopen, leasen of pachten steeds vaker en meer landbouwgrond in de Derde We­reld.

Dat zegt hoogleraar Michiel Keyzer, directeur van de Stichting Onderzoek Wereldvoedselvoor­ziening van de Amsterdamse Vrije Universiteit.Volgens Keyzer kunnen inves­teringen een positieve invloed hebben. Het geld komt echter vaak alleen de dictatoriale elites van Afrika ten goede, terwijl de keuterboeren vanwege onduide­lijke eigendomsrechten van hun land worden gedreven.

Het International Food Policy Research Institute in Washington legt de oorzaak voor de landhon­ger van onder meer China en Sa­oedi- Arabië bij de voedsel- en energiecrises. Ongeveer een kwart van de grond is voor bio­brandstoffen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.