Home

Achtergrond 165 x bekeken

Rekenkamer bezorgd over discussie Verantwoordingsdag

De Algemene Rekenkamer is bezorgd over de discussie die de afgelopen tijd is gevoerd over het nut van Verantwoordingsdag.

Dat is de derde woensdag in mei, waarop het kabinet verantwoording aflegt over het beleid in het jaar ervoor. De Rekenkamer signaleert dat Verantwoordingsdag onder druk staat, zei een woordvoerder vandaag.

Hij zei dat na een bericht in de Volkskrant. Daarin reageerde een van de drie collegeleden van de Rekenkamer, Gerrit de Jong, op kritiek van minister Wouter Bos (Financiën) vorige week. Bos zei dat het voor het kabinet moeilijk is van Verantwoordingsdag een zinnig moment te maken. Volgens de zegsman van de Rekenkamer is de derde woensdag in mei, ook wel gehaktdag genoemd, nog maar een jong fenomeen in de democratie. "Het moet de kans krijgen om tot wasdom te komen.''

De Jong heeft zich gestoord aan de uitlatingen van Bos. "Hij zei met zoveel woorden dat we, als het volgend jaar weer niks is met die verantwoording, er maar mee ophouden. Hoe haalt hij het in zijn hoofd? Verantwoordingsdag is van de Tweede Kamer! Bos is maar uitvoerder. Ik hoop dat de Tweede Kamer hem hartgrondig terechtwijst.'' Donderdag is een debat in de Kamer gepland over Verantwoordingsdag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.