Home

Achtergrond 457 x bekeken 2 reacties

Pringles zijn toch chips

De hoogste Britse rechter heeft gesproken: Pringles zijn een aardappelsnack zoals chips en geen levensmiddel.

Dat betekent dat de maker van Pringles, Procter & Gamble, kan fluiten naar miljoenenen die het van de Britse belastingen had terug verwacht.

De juridische strijd over de simpele Pringle heeft jaren geduurd en waarschijnlijk ook al kapitalen gekost. Over voedingsproducten is in Groot-Brittannie meestal geen BTW verschuldigd maar daarop geldt een uitzondering: chips van aardappelen.

Voor Procter & Gamble was het dus zaak vast te stellen of Pringles – die voor 42 procent uit aardappel bestaan - nu tot de belangrijkste levensbehoeften behoren of als chips door het leven moeten gaan. Oorspronkelijk ging het goed want vorig jaar bepaalde een lagere rechter dat het hier om een voedingsproduct gaat. Hij vond onder meer dat Pringles door de afwijkende verpakking niet als chips aangemerkt kunnen worden. Maar het Hof van Beroep heeft daar nu een streep doorgehaald: Pringles zijn wel degelijk een aardappelchip en vallen dus gewoon onder de BTW. "Er zit meer dan genoeg aardappel in om in redelijkerheid te bepalen dat het ook van aardappel is gemaakt."

De rechter stelde daarbij voor de zekerheid ook vast dat de BTW-rekening tot zo’n 115 miljoen euro kan oplopen en dat Procter & Gamble in de toekomst op zo’n 20 miljoen aan BTW moet rekenen. Dat was overbodig, stelt de fabrikant, want de BTW is al die jaren voor de zekerheid gewoon afgedragen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Minder jaloers

    Nou zeg, wat een reactie Ergernisje. Wat is er mis met geld verdienen? Helaas is het product niet van Aviko of een andere cooperatie. Want ze vliegen wel de deur uit, en niet alleen in Engeland.

  • no-profile-image

    Ergernisje

    42% is aardappel, ik denk maar zo dat die andere 58% rotzooi is. En daarvoor mag je de hoofdprijs betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.