Home

Achtergrond 160 x bekeken

'OPEC verlaagt olieproductie niet'

De lidstaten van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verlagen hun olieproductie voorlopig niet.

Dat zei de Saudische minister van Olie Ali al-Nuaimi gisteren. "We blijven op dezelfde koers'', zei de minister bij aankomst in Wenen, waar de OPEC deze week vergadert over de huidige situatie op de oliemarkt.

De prijs van olie is door de internationale recessie in het afgelopen jaar scherp gedaald: van het recordniveau van 147 dollar per vat in juli vorig jaar tot nog maar iets meer dan 30 dollar in december. In de afgelopen weken steeg de olieprijs echter tot ruim 60 dollar, mede door de hoop dat de wereldeconomie het ergste achter de rug heeft.

De OPEC-landen, die in de afgelopen maanden hun productie een aantal keer verlaagden om de prijs te stimuleren, hopen nu dat een voorzichtig herstel van de economie de prijs van olie verder zal opdrijven. Volgens Saudi-Arabië, de grootste olieproducent van de OPEC, is een prijs van ongeveer 75 dollar per vat nodig om investeringen in de olieproductie rendabel te houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.