Home

Achtergrond 225 x bekeken

Nieuwe wetgeving Obama zit ethanolindustrie VS dwars

Investeringen in ethanol op basis van mais staan in de VS onder druk vanwege naderende regelgeving.

Dat meldt de American Coalition for Ethanol (ACE), een brancheorganisatie, tegenover een Senaatscommissie. Ze vrezen het einde voor een industrie die sinds de crisis toch al onder druk staat.

President Barack Obama heeft de Environmental Protection Agency (EPA) odracht gegeven de gevolgen van biobrandstoffen voor het milieu te gaan meten. Het is een duidelijk ander standpunt dan dat van Obama’s voorganger George W. Bush, hoewel ook Obama Braziliaanse ethanol actief weert.

Volgens de ACE staat de ethanolindustrie in de VS onder druk sinds de crisis. Probleem is dat de olieprijs in een jaar tijd is gekelderd, in het geval van Noordzee-olie van 140 naar 60 dollar per vat. Dat ondermijnt ethanol als aantrekkelijk alternatief. Marktleider VeraSun ging reeds failliet, en is in delen verkocht.

Volgens een studie van de EPA, uitgebracht op 5 mei, is het productieproces van ethanol op basis van mais vaak niet schoon genoeg om de doelstelling broeikasgasemissies met 20 procent te doen dalen te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.