Home

Achtergrond 188 x bekeken

Neste Oil start bouw biodieselfabriek

Het Finse Neste Oil is vandaag begonnen met de bouw van een nieuwe biodieselfabriek in de haven van Rotterdam.

Na voltooiing is dit de grootste hernieuwbare-dieselfabriek van Europa met een jaarlijkse productiecapaciteit van 800.000 ton. De investeringskosten zijn geschat op 670 miljoen euro en er zullen meer dan 100 banen worden gecreëerd.

Het eindproduct uit de nieuwe fabriek is geen typische biodiesel. De producten worden zo bewerkt dat het eindproduct chemisch gelijk is aan minerale diesel. Daardoor mag het onbeperkt worden bijgemengd. Als grondstof voor de productie gebruikt Neste Oil raapolie, palmolie, gebruikt frituurvet en dierlijk vet.

De bouw wordt doorgezet ondanks de slechte situatie waarin de Europese biodieselproducenten zich bevinden. In Nederland draaien de biodieselfabriek op dit moment op slechts 20 procent van de capaciteit. Neste Oil ziet wel een goede toekomst voor de fabriek dankzij het feit dat de biodiesel die ze produceren onbeperkt mag worden bijgemengd.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.