Home

Achtergrond 198 x bekeken

NVV moet over eigen schaduw heen

GlobalGap is het aangewezen systeem om voedselveiligheid wereldwijd te waarborgen, reageert het CBL op de vraag van NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg wat GlobalGap toevoegt.

De borging van voedselveiligheid is voor supermarkten van primair belang. Het CBL heeft al in 2006 aangegeven dat GlobalGap het aangewezen systeem is om wereldwijd dezelfde voorwaarden voor voedselveiligheid te borgen. Na een succesvolle introductie van GlobalGap voor groente en fruit, streven supermarkten ook naar GlobalGap-waardig vlees. De focus ligt nadrukkelijk op de borging van voedselveiligheid, maar ook op duurzaamheidaspecten zoals dierwelzijn en milieu.

GlobalGap begon in 1997 als een initiatief van retailers. Men besloot de eigen – vaak zeer verschillende – normen voor voedselveiligheid te harmoniseren. Deze ontwikkeling was ook in het belang van producenten, want de controles door verschillende afnemers werden teruggebracht tot één controle.

De verschillende sectorcomités die de criteria voor de modules opstellen bestaan voor 50 procent uit retailers en 50 procent uit producenten. Producenten beslissen dus mee via het consensusmodel. Aansluiting bij GlobalGap betekent meepraten en meebepalen hoe de modules eruit zien en bijdragen aan het creëren van een level playing field.

Nederlandse producenten hebben vaak het idee dat aan buitenlandse producenten minder strenge eisen worden gesteld. Door onafhankelijke toetsing aan GlobalGap wordt er echter voor gezorgd dat de eisen voor veilig produceren wereldwijd geharmoniseerd zijn. Want het kan niet zo zijn dat buitenlandse systemen onafhankelijke toetsing moeten aanvragen en Nederlandse systemen niet. Het merendeel van het varkensvlees wordt geëxporteerd. Internationale uitwisselbaarheid is dus belangrijk. Veel buitenlandse afnemers vragen ook GlobalGap.

Mits IKB NV de accreditatie weer op orde krijgt en de monitoring van kritische stoffen goed uitgevoerd wordt, is er waarschijnlijk geen enkel probleem om gebenchmarkt te worden. Wij nodigen de NVV uit om over zijn eigen schaduw heen te stappen en niet via de achteruitkijkspiegel de toekomst in te rijden.

Anne-Corine Vlaardingerbroek is beleidsmedewerker Voedselveiligheid en Certificering voor het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.