Home

Achtergrond 420 x bekeken 2 reacties

Mooi gebaar DOC

Het salderen van de zomerheffing tegen de wintertoeslag is een mooi gebaar van DOC Kaas om de leden toch enigszins tegemoet te komen.

Voor april en mei komt dit voor het gemiddelde lid neer op ruim 800 euro per maand extra aan contanten. Het is geen enorm bedrag; leden moeten dit bedrag later in het jaar weer missen.

Toch helpt ieder beetje. De bijtende reacties die sommige boeren op internetfora afgeven naar aanleiding van de actie van DOC, zijn dan ook volkomen onterecht. Voor zover het gaat om DOC-leden doet hun coöperatie wat zij kan doen, meer dan enkele collega-coöperaties. Dat de uitbetaalcapaciteit van DOC niet groot is, ligt aan de marktsituatie waarin de kaascoöperatie verkeert. Meer melkgeld uitbetalen dan het bedrijf zou kunnen doen op grond van de inkomsten uit de verkoop van kaas en nevenproducten, zou pas slecht zijn.

Hoe begrijpelijk misschien ook dat melkveehouders redeneren vanuit hun slechte kaspositie, ze moeten zich niet blindstaren op deze magere periode alleen. Een jaar geleden had DOC het nog super gedaan. Ook dat was niet alleen dankzij het economische vernuft van het bedrijf. Zo is het nu ook in mindere tijden. Voordeel voor de leden van DOC is dat hun bedrijf een coöperatie is die niet alleen iets kan doen, maar het op verzoek van de leden nog wil ook.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wim

  mooi gebaar?????Een jaar was doc ook niet zo best meer. 2007 2,5 cent hoger dan friesland 2008 ongeveer 5 cent lager en ook nog eens op je eigen vermogen inleveren , anders was ie nog lager.

 • no-profile-image

  Boesje

  Daarnaast hebben RF leden een bonus van 5 ct ontvangen uit de fusie. RF leden ontvingen in 2008 dus een dubbeltje meer.
  Het gebaar van DOC valt daarbij in het niet.
  Een sigaar uit eigen doos waar we nu blij mee zijn en over 4 maanden verder treuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.