Home

Achtergrond 383 x bekeken

Mogelijk mais uit interventie

De Europese Commissie overweegt mais uit de interventievoorraad te verkopen, omdat de maisprijs sterk is gestegen. Daardoor zijn tarwe en gerst ook duurder geworden.

De Commissie heeft tot nu toe 468.000 ton mais opgekocht. De Commissie bespreekt morgen de mogelijkheid om interventiemais op de markt te brengen omdat de prijs sterk is gestegen. De mais is aangekocht tegen een interventieprijs van rond de 101 euro per ton. De maisprijs in Hongarije, waar de meeste graaninterventiesilo’s liggen, is 155 euro.

De Rotterdamse handelsnotering voor mais bedraagt 177 euro per ton. Dat is 16 euro meer dan vorige week. De week er voor was de maisprijs bijna 10 euro gestegen. Dergelijke grote prijsstijgingen komen zelden voor bij graan.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw dreigt de maisoogst in Hongarije te mislukken. "Er is daar sinds 20 maart geen neerslag gevallen. Zelfs als het nu gaat regenen blijft de maisopbrengst ver onder het gemiddelde. Hongarije is de één na grootste producent in de EU."

De dreigende Hongaarse misoogst drijft de maisprijs omhoog. Daardoor stijgen ook de andere graanprijzen, stelt de woordvoerder. "Mais wordt veel verwerkt in veevoer. Als dat te duur wordt stappen de voerfabrikanten over op andere graansoorten."

Ook de VS dreigt veel minder mais te oogsten. De Amerikaanse telers kunnen niet zaaien vanwege de vele regen. Daardoor stappen veel telers over op soja. Volgens de productschapwoordvoerder dreigt een wereldwijd tekort aan mais te ontstaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.