Home

Achtergrond 277 x bekeken

'Minder landbouwinvesteringen'

ABN Amro verwacht dat het uitstaand krediet in de land- en tuinbouw dit jaar met 2 tot 4 procent toeneemt. Een jaar eerder was dit nog 15 procent.

Dat verklaart Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van de bank. Boeren en tuinders investeren zelf volgens Berntsen minder, deels uit onterechte angst. "Al kijken wij ook wel iets strenger naar aanvragen." Berntsen deed de uitspraak bij de presentatie van de Visie op Sectoren van ABN Amro. Hij benadrukte dat de land- en tuinbouw in vergelijk met andere sectoren relatief stabiel blijft ondanks de crisis.

De directeur Agrarische bedrijven voegt daaraan toe: "Zoals Ruud Huirne van het landbouweconomisch instituut LEI heeft gezegd: na de financiële crisis komt een voedselcrisis. Dat betekent dat er meer vraag dan aanbod is." De eerste drie maanden van dit jaar groeide het uitstaand krediet van ABN Amro in de land- en tuinbouwsector met 2 procent. Dit staat in schril contrast met vorig jaar, toen ABN Amro nog 15 procent groei noteerde, en haar ambities in de agrarische sector onderstreepte.

De jaren ervoor groeide het uitstaand krediet steeds met ongeveer 10 procent. Het marktaandeel in termen van aantal bedrijven wordt door Berntsen geschat op 11 procent. Berntsen verwacht dat dit op dit moment gelijk blijft. Omdat de bank veelal de grotere en internationaal opererende bedrijven als klant heeft, is het marktaandeel in termen van uitstaand krediet circa 17 procent, zo stelt de bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.