Home

Achtergrond 384 x bekeken

Minder aardappelen in Polen

De Poolse akkerbouwers telen dit jaar ongeveer 530.000 hectare aardappelen.

Dat is ruim 3 procent minder dan vorig jaar, meldt het Poolse agro-economisch instituut IERGZ. Volgens het instituut krimpt het areaal al jaren in Polen. Het IERGZ verwacht dat de opbrengst dit jaar uitkomt op 10,6 miljoen ton aardappelen bij een gemiddeld groeiseizoen. Maar dit seizoen is van start gegaan met een droogteperiode. Vorig jaar heeft Polen 10,5 miljoen ton aardappelen geoogst op een iets grotere oppervlakte. Maar toen lagen de hectare-opbrengsten onder het gemiddelde.

Volgens het IERGZ verandert het consumptiepatroon in Polen. Aardappelen werden van oudsher in Polen veel geteeld als veevoer. Maar de teelt van voeraardappelen loopt terug. Toch verwacht het IERGZ dat dit jaar nog zo’n 3 miljoen ton aardappelen worden gevoerd aan het vee. Dat is bijna 30 procent van de totale oogst.

Daarnaast eten de Polen steeds minder aardappelen. Het IERGZ schat dat de Pool gemiddeld bijna 120 kilo aardappelen en ongeveer 16 kilo aardappelproducten eet per jaar. Volgens de Duitse site Ernährungsdienst heeft Polen in de EU verreweg het grootste areaal aardappelen. Duitsland en Roemenië zijn de twee andere grote producenten die elk zo’n 260.000 hectare aardappelen verbouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.