Home

Achtergrond 403 x bekeken 5 reacties

Megabedrijf slokt deel milieugeld op

Geld voor het milieu is prima, maar moet niet komen uit de beurs van de boer, vindt Greet Goverde, lid Platform/Stichting ABC (Aarde Boer Consument).

Ze pleit voor meer productieregulering, in plaats van ondoorzichtige subsidie aan megabedrijven.

Vierenveertig procent van de boeren verdiende in 2007 een minimuminkomen of minder. Dat percentage zal dit jaar wel oplopen, vanwege de lage (melk) prijzen. De helft van de boeren zit dus op het minimuminkomen, en dat inkomen bestaat voor veel boeren voor een derde (soms meer) uit 'inkomenssteun'. Hoe is het mogelijk dat men daarvan 5 procent gaat overhevelen naar plattelandsontwikkeling en milieu? Geld voor het milieu is prima, maar niet uit de portemonnee van de boer.

Gedeeltelijk gaat het naar 'de bevordering van milieuvriendelijke landbouw en dierenwelzijn'. Dat zijn waarschijnlijk subsidies voor 'innovatie' voor boeren die grootschaliger gaan werken. Ze krijgen bijvoorbeeld gratis varkensrechten als ze luchtwassers en andere technische snufjes aanbrengen. Het geld gaat naar het soort landbouw dat velen niet willen – megabedrijven in vele hectares van landbouwwoestijnen: kilometers van een zelfde soort gras dat op dezelfde dag in het zaad schiet. Geen wonder dat de bijen het moeilijk hebben, daar doet een bloeiende akkerrand hier en daar niet veel aan af.

De Nederlandse landbouw is bezig met een vlucht naar voren in de hoop dat de rest van Europa bij onze 'innovatie' achterblijft. Maar het is de energieverslindende en CO2-uitstotende route, niet de duurzame route die we in deze barre tijden zouden moeten kiezen. In plaats van die inkomenssteun aan boeren en vooral die ondoorzichtige subsidies aan grote bedrijven, zou men de productie op een moderne en flexibele manier meer kunnen gaan reguleren en de boeren een normale prijs kunnen betalen. Dat zou nog goedkoper zijn ook.

Als de vrije markt al voor de banken uit de mode raakt, zou dat zeker voor ons voedsel moeten gelden. Meer regulering biedt ook betere perspectieven voor het milieu en het klimaat. De protesten van burgers worden tot nog toe genegeerd. Maar op 4 juni krijgen we een herkansing. Zie daarvoor de stemwijzer van Stichting Platform Aarde Boer Consument (ABC), Milieudefensie en Both Ends (www.aardeboerconsument.nl).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een klinkklare onzin van Ben zeg! Varkenshouders moeten technische aanpassingen doen omdat anders de stank niet te harden is. In tegenstelling tot de varkenshouderij, pluimveehouderij enz. ruik je de melkveehouderij niet en komen hierover ook geen klachten van de burgers. Dus die varkenshouders moeten eens ophouden met dat zielige geleuter. Aanpassingen aan hun stallen is gewoon om de stank (ammoniak) te beheersen!! Altijd maar afgeven op de melkveehouderij, man ga koeien melken als het daar zo goed is!

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Melkveehouder uit Salland, het is duidelijk dat u niet gehinderd wordt door kennis van zaken in de varkenshouderij en dat de rund veehouderij niet ruikt (stinkt) is preken voor eigen parochie.Uw reactie is onder de maat.

 • no-profile-image

  varkensmelker

  Ik denk dat als varkenshouders koeien gingen melken de kostprijs enorm gaat zakken en er een renderend bedrijf van gaat maken, zelfs nu.... En wie zit er te zeuren ?? De melkveeboeren toch omdat het eventjes ietjes minder gaat....

 • no-profile-image

  Ben

  Wat een klinkklare onzin zeg.... Varkensbedrijven krijgen helemaal geen varkensrechten als ze technische snufjes installeren. Die de varkenshouders overigens moeten plaatsen, omdat het rund- en melkvee niets onderneemt. En van deze organisatie is het NMV ook nog lid?

 • no-profile-image

  varkens ruiken nu eenmaal

  Jaja en waarom stink jij dan altijd naar vies persvoer, melkveehouder, zelfs als je naar een feestje of visitie gaat ????

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.