Home

Achtergrond 420 x bekeken 2 reacties

Meer geld voor onderzoek naar bijen

Om de komende drie jaar goed onderzoek naar het wel en wee van de honingbij te kunnen doen, reserveert minister Gerda Verburg (LNV) 1 miljoen euro.

Verburg wil zo meer informatie verzamelen over de bijensterfte en bijenhouderij, want betrouwbare gegevens ontbreken nu volgens haar. Het geld is een aanvulling op de 170.000 euro die elk jaar al gaat naar onderzoek naar de varrao-mijt en de parasiet nosema ceranae die als "bedreiging nummer een'' worden gezien, zo maakte het ministerie van LNV vandaag bekend. Maar ook het verminderende aantal foerageerplekken door de intensieve landbouw, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de aanwezigheid van de mens hebben effect op de bijenpopulatie.

Verburg wijst er tevens op dat ook de vergrijzing onder hobbyimkers meespeelt. "Het aantal imkers loopt al enige jaren terug, terwijl er nauwelijks jonge, vakbekwame bijenhouders bij komen.'' In de Tweede Kamer stelde de minister eerder al dat er wel meer bijenvolken lijken dood te gaan dan vroeger, maar dat dit geen reden voor paniek was.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Henk Tennekes

    LNV weet al sinds 2004 dat glastuinbouw, bollenteelt en boomteelt milieuvervuiling met voor bijen en andere nuttige insecten zeer schadelijke insecticiciden veroorzaken. LNV weet al sinds 2004 dat het oppervlaktewater van de Randstad is zwaar verontreinigd is met imidacloprid, carbamaten en organofosfaten. U kunt het allemaal goed gedocumenteerd nalezen op www.bijensterfte.nl. Er is anno 2009 nog niets tegen gedaan. LNV zet nog steeds op "verder onderzoek". De falende handhaving van milieunormen door onze overheid en de massale bijensterfte in Rijnmond, Groene Hart en regio Amsterdam kunnen nu al niet meer los van elkaar worden gezien. Laten we het werkelijk zo ver komen dat bijen uitsterven?

  • no-profile-image

    freek

    nog meer nutteloos onderzoek???Bijen gaan dood als ze tegen je auto aanvliegen terwijl je 120 kmpu doet

Of registreer je om te kunnen reageren.