Home

Achtergrond 240 x bekeken 1 reactie

Leegloop

In Frankrijk is het een bekend verschijnsel: spookdorpen. Veel gehuchten in het landelijk gebied hebben te kampen met wegtrekkende jongeren en verdwijnende voorzieningen, waardoor ze vaak alleen nog bewoond worden door een handjevol pensionado's.

Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) vreest dat deze situatie zich ook in Nederland zal gaan voordoen. Daarin kan hij wel eens gelijk krijgen. Cijfers tonen aan dat in Groningen, Friesland en Limburg de bevolking enkele procenten afneemt. Wie inzoomt op specifieke regio’s ziet een nog sterkere krimp. Dit leidt tot grotere verschillen in rijkdom en economische ontwikkeling.

Het idee van Van der Laan is daarom sympathiek. Hij vindt dat de meer vermogende gemeenten financieel moeten bijdragen aan de armere regio’s. Zij hebben daar zelf voordeel bij, want een vitaal platteland is goed voor recreërende Randstedelingen. Mooier gezegd: stad en platteland horen bij elkaar.

De vraag is echter of dit plan uitvoerbaar is. Gaat hij rijke gemeenten echt verplichten geld te geven aan hun zwakkere broeders? En welke rol speelt zijn ambtsgenoot op landbouw hierin? Als zijn idee serieus is bedoeld, moet Van der Laan snel antwoord geven op deze vragen; anders lopen zowel het platteland als deze proefballon snel leeg.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    De insteek op de diverse artikelen over dit onderwerp is verkeerd. Als men een eerlijke prijs voor voedsel betaald zal de economie en welvaart op het platteland zeker niet onderdoen ten opzichte van industriegebieden. Zoals men de laatste decennia structureel de economische activiteiten ondermijnd is de huidige gang van zaken geen verrassing. Met de huidige technieken zijn goed milieuvriendelijke bedrijven te exploiteren. Zou deze PVDA minister het artikel van partijgenoot S van Wijnbergen onlangs ook gelezen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.