Home

Achtergrond 195 x bekeken 7 reacties

LTO: zuivelmarkt komt beter in balans

Door afnemende productie in Europa (-1 procent in het afgelopen quotumjaar) en de Verenigde Staten (-1,5 procent in 2009) komt de zuivelmarkt beter in balans. Dit meldt LTO in haar update over de zuivelmarkt.

Nieuw-Zeeland en Australië bevinden zich aan het einde van hun productieseizoen en met de huidige prijzen zal de productie volgens LTO blijven afnemen. De melkprijs wordt nu nog steeds overeindgehouden door overheidsinterventie van boter en mager melkpoeder. De Europese voorraad komt nu overeen met ongeveer 1 dag Europese melkproductie.

De quotumuitbreiding in 2008 heeft alleen in Nederland, Polen en Oostenrijk tot meer productie geleid. Europa als geheel onderschrijdt het quotum met ruim 4 procent en de productie in het quotumjaar 2008-2009 is met zeker 1 procent gedaald. Nederland moet naar verwachting van de LTO circa 40 miljoen euro aan superheffing betalen. Tot nu toe hebben Finland, Frankrijk en Oostenrijk besloten de 1 procent quotumverruiming per 1 april 2009 toe te voegen aan de nationale reserve. Alleen voor Oostenrijk heeft dit werkelijk effect op de melkhoeveelheid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Ik weet niet wat agd eigelijk leest maar in het onderzoek staat dat er op dit moment een te hoog aanbod is van melk Dat lto ook wil dat de interventie niet op de markt mag komen maar dat had je van te voren moeten bedenken voordat je hoera riep Hoezo beter in balans Ik zou de redactie willen oproepen om dat stuk eens krieties te bekijken en dan lees je heel wat anders Maar ja lto he zuch puf ze moeten wel wat om de leden in toom te houden bij deze prijzen Een gemakkelijkke uitweg of wel gezegd uitvlug

 • no-profile-image

  Boesje

  Het overgrote deel MOET naar een groter quotum om de te lage prijzen te compenseren. Dat is wat anders, mijnheer de melkveehouder.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De LTO spreekt namens haar leden, en de overgrote meerderheid van de leden wil een groter quotum, om zo bij de huidige lage melkprijs, toch voldoende melkgeld binnen te krijgen. De kosten blijven vrijwel gelijk bij een groter quotum, de hoeveelheid vreemd geld wordt per liter lager, maar je krijgt wel meer melkgeld. Dus je houd per liter meer over.

 • no-profile-image

  Boer

  Presies Boerin.Telkens als je meer gaat melken om te compenseren voor de slechte prijs breng je de melkprijs weer naar een nieuw dieptepunt.De enige manier om meer melkgeld te krijgen is door minder te gaan melken.Dat is niet alleen beter voor de boer maar ook voor de verwerkers die telkens door de winkeliers tegen elkaar worden uitgespeeld voor de laagst mogelijke prijs.De melkveehouderij moet toe naar het punt waar in de zuivelbehoefte kan worden voorzien maar waar de verwerkers niet in de positie zijn om zomaar nieuwe klanten aan te nemen.Als winkeliers door op te stappen het risico lopen dat ze zonder product komen te zitten,dan kan er weer onderhandeld worden over de prijs.Nu moet er alleen nog een instrument worden bedacht waarmee de melkproductie in Europa heel presies kan worden gestuurd.....

 • no-profile-image

  de uitgemolken koe

  waarom steunt lto eigenlijk onze minister van landbouw om in brussel meer quotum los te krijgen als er toch al een overschot is? maar lto geeft het al aan in dit bericht dat er een overshot is.

 • no-profile-image

  boerin

  boesje en melkveehouder , jullie hebben het allebei verkeerd begrepen. er is een crisis over de hele wereld, overal is vraaguitval, ook in de zuivelindustrie. ga je nu nog meer produceren, dan gaat de opbrengstprijs van de boerderijmelk als een baksteen naar beneden. hoezo houdt je dan meer over? er is toch al een overschot. we worden toch al door de retrailers uitgemolken en uitgelachen.

 • no-profile-image

  gert

  Dit wordt niet vertaald in de prijs

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.