Home

Achtergrond 184 x bekeken

Kwekersrecht gaat boven patent

Kwekersrecht moet in de regelgeving zwaarder wegen dan octrooirecht. Zo blijven ras­sen beter beschikbaar voor de hele veredelingssector.

Dat vindt kwekersorganisatie Plantum. In de regelgeving is het niet mogelijk om patent te krijgen op plantenrassen maar wel op planten, weet Peter Bruinenberg, voorzitter van de commissie Bio­technologie van Plantum. ”Dit be­tekent dat plantenrassen door ie­dereen gebruikt kunnen worden. Maar als een plant is gemaakt met een gentechniek waar octrooi­recht op rust, kan zo’n plant niet worden gebruikt door anderen.”

Gentechnieken worden steeds meer toegepast. ”Dit betekent dat op termijn de hele veredeling wordt dichtgetimmerd door oc­trooirechten. Daarom vindt Plan­tum dat het kwekersrecht vóór moet gaan op het octrooirecht.”De discussie doet veel stof op­waaien binnen Plantum, zei Brui­nenberg gisteren op een thema­dag in Den Haag. ”De grote ver­edelingsbedrijven willen hun gentechniek beschermen met pa­tenten.

Maar het is in het belang van de andere veredelaars dat zij volop gebruik kunnen blijven ma­ken van alle rassen, zonder be­perkt te worden door mogelijke patenten op planten.”Het standpunt van Plantum is belangrijk in de internationale discussie. Nederland speelt een grote rol in de internationale ver­edeling, zegt Bruinenberg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.