Home

Achtergrond 300 x bekeken 13 reacties

Kwaliteitssysteem RFC krijgt bredere focus

Het nieuwe kwaliteitssysteem van FrieslandCampina (RFC) krijgt een bredere focus. Er zal veel aandacht zijn voor zaken als dier en omgeving.

Dit komt naast kwesties als de technische kwaliteit van de melk en de borging van het productieproces. Onder de aandachtsgebieden koe en omgeving vallen zaken als diergezondheid, stelt een woordvoerder van het bedrijf. Het lijkt echter ook logisch dat er meer aandacht komt voor onder meer dierenwelzijn, maar hierover moeten diverse zaken nog nader worden uitgewerkt.

Dit jaar bestaan de kwaliteitssystemen van Friesland Foods (Qarant) en Campina (Kwaliteit boerderijmelk) nog naast elkaar. Het werd een te grote klus om beide systemen al per 1 januari 2009 in één nieuw systeem te laten opgaan, meldde het bedrijf vorig jaar. Ook al overlapten beide systemen elkaar voor 90 procent.

Extra voordeel van het gegeven dat er nu meer tijd is, is dat RFC nu ook alvast met de leden kan communiceren over de precieze opzet en invulling van het nieuwe systeem. De coöperatie betrekt in eerste instantie een groep van 21 boeren bij de discussie. Dit voorkomt dat boeren zich overvallen voelen door zo’n nieuw systeem met misschien wel allerlei nog onbekende eisen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Theo, aan de kwaliteitseisen van de melk zijn altijd (terecht) eisen gesteld. Kiemgetal, celgetal, antibiotica, boterzuur en noem het rijtje maar op. Degene wie hier niet aan voldoet worden boetes en sanctie opgelegd. Hier hadden we meer dan voldoende aan. Wellicht is het je ontschoten dat destijds KKM gepromoot werd een betere onderhandelingspositie te krijgen. En juist daar gaat het me om; laat het rendement van onze (boeren)investering maar eens zien. Geen rendement? Afschaffen die hap en zeker geen aanvullende eisen. Een worst voorhouden doen ze maar bij de retail.

 • no-profile-image

  paul

  Eisen, eisen, eisen.
  Alle eisen komen van FC, maar mogen de boeren dan ook een hoge melkprijs eisen ?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Misschien is het goed om gelijk wat eissen aan RFC te gaan stellen . Het kan toch niet zo zijn dat RFC oneindig veel eissen aan de boer stelt terwijl ze er zelf wel een heel treurige melkprijs tegenover stelt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is geen tijd voor nieuwe eisen vanuit de zuivel, het is tijd voor een fatsoenlijke melkprijs. Ik voorspel FC keiharde boerenacties tegen de cooperatie als ze met nieuwe eisen richting de melkveehouderij komen.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder, ik denk niet dat jij bij de 21 celecao gaat horen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Misschien dat we toch nog blij worden dat Arla de fabriek in Nijkerk in handen krijgt.
  Zoals terecht opgemerkt is het ongepast over aanvullende eisen te spreken bij zulk een (ondermaatse) melkprijs. Dat ze maar eens in klinkende munt aangeven wat KKM oplevert cq. opgelevert heeft.

 • no-profile-image

  Anneke

  Geweldige aanpak van RFC, eerst een fusie met mooie beloften, die niet haalbaar blijken te zijn. Nu gewoon de bal terug spelen naar de boer.

 • no-profile-image

  Fons

  Het enige wat ze doen is eisen stellen aan het adres van de melkveehouder! En het geld in eigen zakken steken!!!

 • no-profile-image

  Boerin

  Natuurlijk moet de kwaliteit van onze melk goed en daar zijn bij de fabriek ook voldoende mogelijkheden voor om dat te controleren. KKM zou voor ons een plus zijn bij het onderhandelen, maar daar heeft men ingefaald. Bovendien wordt er door de fabrieken ook vaak met melk
  gesleept, waarvan niet bekend is of de dieren een goed bed hadden en of het tanklokaal voldoende is opgeruimd.
  Onzinnig die nutteloze regeltjes, stimuleer boeren om hun bedrijf keurig in orde te hebben en sta niet direct klaar met boetes en sacties, dat wekt alleen maar weerzin op.

 • no-profile-image

  melkboer

  zelfde liedje als in belgie : eisen, eisen,...
  en ondertussen staat de camion vanuit Polen en Slovakije zijn melk te lossen aan de Vlaamse melkfabriek

 • no-profile-image

  gert

  Focus eerst maar op hogere uitbetalingsprijs van de melk,er zijn al genoeg waarborgen in het kwaliteitsysteem

 • no-profile-image

  boze boerin uit Groningen

  Hoe durft FC nog eisen te stellen, terwijl
  de melkprijs zo belabberd is. Het wordt
  hoog tijd dat de boeren zich niet meer
  in de hoek laten trappen!

 • no-profile-image

  theo

  Melkveehouder ,natuurlijk heeft KKM geen hogere melkprijs opgeleverd ,heeft ook niks met de melkprijs te maken we produceren voedsel en daar mogen eisen aan worden gesteld,neemt niet weg dat de prijs natuurlijk veel te laag is en dat het dan weer niet mee valt om aan hoge eisen te voldoen ?? Dus mogen we eisen stellen aan de F.C. zorg eens dat er beter onderhandeld wordt en misschien is het een idee om maar bonussen gaan te betalen aan commissarissen als ze de melkprijs weer naar 45 cent krijgen

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.