Home

Achtergrond 165 x bekeken

Kosten wegen zwaarst bij geintegreerde gewasbescherming

De kosten zijn het belangrijkste argument voor akkerbouwers in de keuze voor geïntegreerde gewasbescherming.

Dit speelt een grotere rol dan de milieubesparing die geïntegreerde gewasbescherming oplevert. De stichting ter Bevordering van de Agrarische Bedrijfs- en Gebiedsontwikkeling heeft een driejarig onderzoek laten doen naar geïntegreerde gewasbescherming in de akkerbouw. Het onderzoek is uitgevoerd door DLV Plant, PPO, Opticrop en het HLB. Er hebben zo'n negentig akkerbouwers verspreid over Nederland aan het project meegedaan.

Uit het project blijkt dat de kosten het belangrijkste argument zijn om een methode wel of niet toe te passen, belangrijker dan het milieuvoordeel. Akkerbouwers wijzen een methode vaak af omdat het onbekend is of omdat ze het risico te groot vinden. Van alle deelnemers is 47 procent een nieuwe geïntegreerde methode gaan toepassen sinds de start van het project in 2006. Maar ze doen dat pas als ze zeker weten dat de methode goed werkt. De eis van afnemers om milieuvriendelijk te werken speelt bij bijna geen enkele akkerbouwer een rol.

Grote verschillen

Volgens projectmanager Jacob Dogterom van DLV Plant zijn kennisoverdracht en demonstraties belangrijk om akkerbouwers te bewegen een andere methode toe te passen. "Het project is er gekomen omdat akkerbouwers meer wilden weten over geïntegreerde gewasbescherming. Maar zelfs dan valt het niet mee om vernieuwingen tot stand te brengen."

Dogterom noemt een aantal oorzaken. "Veel akkerbouwers zijn al nauwkeurig bezig met de gewasbescherming. Een nieuwe methode moet echt geld of tijd besparen willen ze overstappen en dat valt niet altijd mee bij de geïntegreerde gewasbescherming." Toch zijn er grote verschillen in het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen per bedrijf, stelt Dogterom. "Dat komt vooral door de schaalgrootte. Een akkerbouwer met een grote oppervlakte gewassen kan zich geen fouten veroorloven in de gewasbescherming. Ook is er onder akkerbouwers verschil in risicobeleving."

Of registreer je om te kunnen reageren.