Home

Achtergrond 158 x bekeken

Koopkracht steeg in 2007 met bijna 3 procent

De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2007 met gemiddeld 2,8 procent gestegen.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Nederlanders hadden daarmee voor het tweede achtereenvolgende jaar gemiddeld meer te besteden dan een jaar eerder.

De stijging was echter niet voor iedereen gelijk. Zo nam voor ruim 18 procent van de bevolking de koopkracht met minstens 15 procent toe, terwijl tegelijkertijd 9 procent van de bevolking minstens 15 procent minder te besteden had dan in 2006.

Vooral een verandering van de positie op de arbeidsmarkt heeft een belangrijk effect op de koopkracht. Tot de groep met een forse koopkrachtverbetering behoren bijvoorbeeld bijstandsontvangers die in 2007 werk vonden. Door die stap gingen zij er gemiddeld zo'n 17 procent op vooruit. Degenen die in 2007 van de bijstand afhankelijk bleven, zagen hun koopkracht met slechts 1,5 procent stijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.