Home

Achtergrond 163 x bekeken 1 reactie

Keukens zorginstellingen moeten moderniseren

Ziekenhuizen en verpleeghuizen moeten zich veel meer verplaatsen in de rol van de patiënt of cliënt.

Ze krijgen straks te maken met mensen die hele andere wensen hebben en daar moeten ze iets mee doen. Dat stelt Stan Mertens, keukenmanager en bestuurslid van het Koksgilde Nederland. Met zijn eigen bedrijf FoodQuest ontwikkelt hij concepten voor eten en drinken. Hij riep al eerder dat zorginstellingen veel meer moeten kiezen voor een horeca-achtige benadering waarbij rekening wordt gehouden met verschillende eetmomenten op een dag.

Mertens is een van de duizenden deelnemers aan het Nationaal Gastvrijheidszorg Evenement dat in Ede wordt gehouden. Verscheidene koks, voornamelijk van zorginstellingen, hoorden onder meer wat nieuwe trends zijn. Voor Mertens zijn dat vooral de mensen zelf die steeds meer andere wensen hebben. "Ik ben 42 jaar en heb andere wensen dan mijn moeder van 67 jaar'', aldus Mertens die de wensen nog niet vertaald ziet in de keukens van de ziekenhuizen en verpleeghuizen.

In de zorg wordt al lange tijd gewerkt aan verbetering van niet alleen het eten, maar ook de wijze waarop mensen dat eten kunnen bestellen of krijgen. In het land zijn verschillende zorginstellingen die de keukenorganisatie daarin hebben gemoderniseerd, maar volgens Mertens is dat aantal nog veel te klein. "Als ik thuis kom wil ik wat eten en dan zorg ik daarvoor. In veel zorginstellingen is dat nog niet mogelijk.''

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  J.H. de Jong

  Er zou allereerst een hoop gewonnen zijn(worden)als het zgn. zorgmanagement besluit om de keuken niet als sluitpost te gebruiken. Veelal hooguit 6% op de totale
  begroting. Gewoon een goede keuken waar dagelijks gekookt wordt die rekening houdt met de bewoners(klanten).
  Dus geen ,,cateraar''
  J.H. de Jong

Of registreer je om te kunnen reageren.