Home

Achtergrond 166 x bekeken

Kaasjeskruiddikkopje terug in Nederland

Voor het eerst in 56 jaar is het kaasjeskruiddikkopje weer in ons land gezien.

Het gevlekte vlindertje is vrijdag waargenomen in de omgeving van Maastricht, zo liet Arnold van Vliet van Natuurbericht.nl, dat verbonden is aan de Wageningen Universiteit, vandaag weten. De soort was voor het laatst in 1953 in Nederland gezien. Een kaasjeskruiddikkopje profiteert van de opwarming en was de afgelopen jaren al aan het oprukken in België en Duitsland, aldus Natuurbericht.nl.

De soort hoort thuis in bloemrijke ruigten, braakliggende plekken en spoorbermen en breidde de afgelopen jaren zijn verspreidingsgebied uit. "In Zuid-Limburg zag een vrijwilliger tijdens een vlindertelling een prachtig vers mannetje. De eerste helft van mei is de top van de vliegtijd van de eerste generatie, dus wellicht dat er nog meer kunnen worden gezien,'' aldus Van Vliet.

De vlinder was prachtig gaaf en totaal nog niet gesleten. Dat kan betekenen dat het dier ter plekke uit de pop is gekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.