Home

Achtergrond 200 x bekeken

Invloed Mexicaanse griep valt mee

De beurzen en wisselkoersen stonden deze week lang in het teken van Mexicaanse griep, maar uiteindelijk bleek de klap mee te vallen.

De meest belangrijke wisselkoersen bleven de afgelopen week gelijk, en beurzen wereldwijd vonden in ieder geval tijdelijk de weg omhoog.
De dollar verloor ten opzichte van donderdag een week eerder 1,7 procent, wat slecht nieuws is voor exporteurs van voedingsmiddelen. Het verlies was opmerkelijk omdat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, de rente gelijk hield op 0,25 procent. Bij een verlaging was een verdere ineenstorting van de dollarkoers verwacht. Een euro is nu een kleine 1,33 dollar waard.

Het is volgens financieel analisten waarschijnlijk dat de dollar de komende weken verder daalt wanneer de aandelenmarkten hun herstel voortzetten. De Fed heeft aangegeven dat de economie er weer iets beter voor lijkt te staan, wat direct effect had op de Dow, die in enkele minuten 50 punten won. De dollar wordt vaak gebruikt als vluchthaven voor beleggers, net als grondstoffen.

Dit gaat overigens niet op wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) daadwerkelijk 'speciale stappen' onderneemt de geldstroom in Europa op gang te brengen, of wanneer blijkt dat de Europese economie nog altijd verslechtert ten opzichte van de Amerikaanse. Over de rente zijn de leden van de ECB het vooralsnog niet eens. Aanhoudende rente-verlagingen hebben tot dusver niet veel geholpen. Sommigen hebben aangegeven dat de rente onder de 1 procent mag dalen, maar de Duitse centrale bank is het hiermee oneens. Probleem is dat de ECB, anders dan de Fed, alleen een mandaat heeft voor de bestrijding van inflatie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.